Filter
Bitumen dakbedekking, ook wel dakleer of roofing genoemd, is al decennialang een van de meest gebruikte vormen van dakbedekking voor platte en licht hellende daken. Deze categorie biedt duurzame, waterdichte bescherming tegen weersinvloeden, en is populair bij zowel nieuwbouw als renovatieprojecten.
In deze tekst lees je alles wat je moet weten over bitumen dakbedekking: wat het is, waarom je het nodig hebt, welke soorten er zijn, wat de voordelen zijn, en waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste product.
Een dak moet in de eerste plaats waterdicht zijn. Bitumen dakbedekking vormt een gesloten, sterke laag die je dak beschermt tegen regen, sneeuw en extreme temperaturen. Zeker bij platte daken is dit cruciaal: het water blijft hier vaak staan, waardoor de dakbedekking bestand moet zijn tegen langdurige belasting door vocht.
Daarnaast biedt bitumen een uitstekende levensduur, goede isolatiemogelijkheden en relatief lage onderhoudskosten. Het is ook geschikt voor dakrenovaties waarbij het oude materiaal wordt overlaagd met een nieuwe bitumenlaag.
Bitumen dakbedekking wordt meestal aangebracht met een brander (brandrolmethode), maar er zijn ook zelfklevende en koudverlijmde varianten beschikbaar voor wie liever niet met open vuur werkt. Dit is vooral relevant bij kleinere klussen of daken met verhoogd brandrisico.
Een bitumen dak bestaat vaak uit meerdere lagen:
Dampremmende laag
Isolatielaag (bijv. PIR, EPS of steenwol)
Onderlaag bitumen
Toplaag bitumen met leislag of granulaat
De toplaag bepaalt in veel gevallen de levensduur en esthetiek van het dak.
Bitumen staat bekend om zijn lange levensduur. Een goed aangebrachte bitumen daklaag gaat makkelijk 20 tot 30 jaar mee. Zeker de toplagen met leislag zijn extra uv-bestendig.
Bitumen dakrollen zijn relatief goedkoop vergeleken met EPDM of pvc-dakbedekking. Bovendien is het materiaal breed beschikbaar en eenvoudig te combineren met andere dakonderdelen.
Kleine beschadigingen aan een bitumen dak zijn vaak lokaal te herstellen. Met vloeibare dakcoatings of reparatiebitumen kunnen scheuren en blazen snel worden verholpen.
Bij het kiezen van bitumen dakbedekking moet je letten op de volgende factoren:
APP of SBS-bitumen: afhankelijk van klimaat, ondergrond en verwerking
Met of zonder leislag: leislag beschermt tegen uv-straling en verlengt de levensduur
Dikte van de laag: hoe dikker de dakbaan, hoe beter de bescherming
Aanbrengmethode: branden, lijmen of zelfklevend
Afhankelijk van de kwaliteit en omstandigheden gaat bitumen dakbedekking gemiddeld 20 tot 30 jaar mee. Een goede toplaag en regelmatig onderhoud verlengen de levensduur.
Ja, dat kan. Vooral bij kleine daken is dit goed mogelijk, zeker met zelfklevende of koud te verwerken dakrollen. Voor grotere projecten of brandrollen is ervaring of vakmanschap aan te raden.
Beide hebben voor- en nadelen. Bitumen is goedkoper en beter te repareren, terwijl EPDM vaak iets flexibeler is en makkelijker over grote oppervlakken gelegd wordt. Voor renovaties is bitumen vaak de betere keuze vanwege de hechting.
Het verschil tussen A en B keus dakleer is dak een A keus rol perfect is en een B Keus kan er een mindere strook in zitten. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat er een oneffen stuk leislag in zit, tussen de B Keus zitten ook rollen waar niks mis mee is.
Een dakrenovatie is hét moment om ook aan isolatie te denken. Veel bitumen dakbanen zijn geschikt om direct op isolatieplaten te verwerken. Populaire isolatiematerialen voor platte daken zijn PIR en EPS. Hiermee verbeter je niet alleen het comfort in huis, maar verlaag je ook de energiekosten aanzienlijk.
Daarnaast zijn er complete dakpakketten verkrijgbaar met isolatie, dampremmer en bitumen dakrol in één pakket – ideaal voor doe-het-zelvers.
Dakleer wordt geleverd in rollen van verschillende maten. De maten die wij bij Bouwcheap aanbieden liggen tussen de 5 meter en de 7,5 meter. Ook de overige materialen die bij dak bekleding horen zijn verkrijgbaar. Zo zijn niet alleen de spijkers en de stalen rosetten verkrijgbaar, maar ook de bitumen primer en de waterdichte onderlaag te verkrijgen bij ons!