Plaatmateriaal is een veelzijdig bouwmateriaal dat in diverse toepassingen wordt gebruikt. Van vloeren en wanden tot meubels, plaatmateriaal biedt een scala aan mogelijkheden voor zowel professionele aannemers als doe-het-zelvers.
Bezig met laden...
visibility
shopping_cart

Betonplex 12mm 125 x 250cm

Toepasbaar voor diverse doeleinden

45,00

excl. btw

54,45

incl. btw
visibility
shopping_cart

Betonplex 18mm 125 x 250cm

Toepasbaar voor diverse doeleinden

52,00

excl. btw

62,92

incl. btw
visibility
shopping_cart

Betonplex 4mm 125 x 250cm

Toepasbaar voor diverse doeleinden

25,00

excl. btw

30,25

incl. btw
visibility
shopping_cart

Betonplex 9mm 125 x 250cm

Toepasbaar voor diverse doeleinden

39,50

excl. btw

47,80

incl. btw
visibility
shopping_cart

Hardboard platen 3,2mm 122 x 244cm

Hardboard platen 3,2mm 122 x 244cm 1 zijde glad

9,95

excl. btw

12,04

incl. btw
visibility
shopping_cart

Interprime 12 mm 122 x 250cm

schilderklaar multiplex voor binnentoepassing

55,50

excl. btw

67,16

incl. btw
visibility
shopping_cart

Interprime 18 mm 122 x 250cm

schilderklaar multiplex voor binnentoepassing

63,50

excl. btw

76,84

incl. btw
visibility
shopping_cart

Interprime 9mm 122 x 250cm

schilderklaar multiplex voor binnentoepassing

39,50

excl. btw

47,80

incl. btw
visibility
shopping_cart

MDF plaat 18mm 122 x 244cm

MDF platen ideale plaat in de interieurbouw

34,60

excl. btw

41,87

incl. btw
visibility
shopping_cart

MDF plaat wit 18mm 122 x 244cm

MDF voorgegronde plaat ideaal in de interieurbouw

38,50

excl. btw

46,59

incl. btw
visibility
shopping_cart

Multiplex 12mm 122 x 244cm

leverbaar in diverse diktes

35,00

excl. btw

42,35

incl. btw
visibility
shopping_cart

Multiplex 15mm 122 x 244cm

leverbaar in diverse diktes

39,50

excl. btw

47,80

incl. btw

Wat is plaatmateriaal?

Plaatmateriaal, ook wel plaatwerk genoemd, is een materiaal dat bestaat uit verschillende lagen samengeperste vezels, houtsnippers, of fineer, gebonden met lijm. Het resultaat is een stevige en veelal vlakke plaat die gebruikt kan worden voor diverse constructieve en decoratieve doeleinden. Het assortiment van Bouwcheap bestaat uit de volgende type plaatmateriaal:

OSB (Oriented Strand Board)

OSB, ook wel bekend als constructieplaat, is samengesteld uit houtsnippers die onder hoge druk en temperatuur zijn samengeperst. Deze platen zijn betaalbaar, sterk en hebben een grove textuur. Ze worden vaak gebruikt voor vloeren, daken en wanden in bouwprojecten. OSB platen zijn beschikbaar in de volgende afmetingen: Een ander voordeel van OSB-platen is hun relatieve weerstand tegen vocht, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in vochtige omgevingen zoals kelders of badkamers, mits ze correct worden geïnstalleerd en afgedicht.

Kortom, OSB-constructieplaten zijn een betrouwbare en kosteneffectieve optie voor verschillende bouwtoepassingen, waarbij ze duurzaamheid, sterkte en veelzijdigheid bieden.

Betonplex

Betonplex is een plaatmateriaal met een waterbestendige fenolcoating, waardoor het ideaal is voor toepassingen waarbij vocht een rol speelt, zoals in de bouw van bekistingen voor betonconstructies. Het is duurzaam, glad en eenvoudig te reinigen. Betonplex vindt je bij Bouwcheap in de volgende diktes: De waterbestendigheid van betonplex wordt versterkt door de gebruikte fenolcoating, die het materiaal beschermt tegen schimmel, rot en andere vormen van vochtschade. Dit maakt het ideaal voor gebruik buitenshuis, maar ook voor toepassingen binnenshuis waar vocht een rol speelt, zoals in vochtige ruimtes of in de buurt van waterbronnen.

Multiplex

Multiplex bestaat uit meerdere dunne lagen houtfineer die kruislings op elkaar zijn gelijmd. Het resultaat is een sterke plaat met een glad oppervlak, die geschikt is voor verschillende binnen- en buitentoepassingen, zoals meubels, vloeren en bekleding. Multiplex is verkrijgbaar in verschillende diktes, namelijk:
  • 5,5mm
  • 9mm
  • 12mm
  • 15mm
  • 18mm
Een van de kenmerken van multiplex is zijn veelzijdigheid. Doordat het is opgebouwd uit meerdere lagen hout, is multiplex sterk en bestand tegen kromtrekken, krimpen en uitzetten onder invloed van vocht en temperatuurveranderingen. Hierdoor is het materiaal geschikt voor zowel binnen- als buitentoepassingen.

MDF Plaat

MDF-platen, wat staat voor Medium-Density Fibreboard, zijn een type plaatmateriaal dat wordt vervaardigd door houtvezels te mengen met harsen en vervolgens onder hoge druk en temperatuur samen te persen. Het resultaat is een dichte en homogene plaat met een glad oppervlak en uniforme dichtheid.

Een van de belangrijkste kenmerken van MDF-platen is hun gladde oppervlak, dat ideaal is voor afwerkingen zoals schilderen, lakken, fineer en lamineren. Hierdoor zijn MDF-platen populair voor gebruik in interieurtoepassingen zoals meubels, kasten, wandbekleding en decoratieve panelen.

Een ander voordeel van MDF-platen is hun uniforme dichtheid, waardoor ze gemakkelijk te bewerken zijn met standaard houtbewerkingsgereedschap. Ze kunnen worden gezaagd, geboord, gefreesd en geschuurd zonder dat er splinters ontstaan, wat bijdraagt aan hun gebruiksgemak en veelzijdigheid.

Interprime

Interprime is een hoogwaardig plaatmateriaal dat wordt gekenmerkt door zijn duurzaamheid, sterkte en esthetische eigenschappen. Het bestaat uit een basis van MDF (Medium-Density Fibreboard) of spaanplaat, met daarop een toplaag van melamine. Deze melaminelaag zorgt voor een glad en slijtvast oppervlak, dat bestand is tegen krassen, vlekken en andere beschadigingen.Interprima is verkrijgbaar in de volgende variaties:

Hardboardplaten

Hardboardplaten zijn gemaakt van samengeperste houtvezels en worden gekenmerkt door hun gladde en stevige oppervlak. Ze worden gebruikt voor diverse toepassingen, waaronder wandbekleding, meubels en vloeren.

Fineer op plaatmateriaal

Fineer op plaatmateriaal verwijst naar een dunne laag van echt edelhout die op het oppervlak van een ander plaatmateriaal, zoals multiplex, MDF of spaanplaat, wordt gelijmd. Dit fineer wordt verkregen door dunne plakjes hout van een boomstam te snijden, meestal met een dikte van enkele millimeters.

Het doel van het aanbrengen van fineer op plaatmateriaal is om de esthetische uitstraling van het materiaal te verbeteren en de natuurlijke schoonheid van het hout te benadrukken. Fineer is verkrijgbaar in verschillende houtsoorten, zoals eiken, mahonie, esdoorn en walnoot, en biedt een breed scala aan kleuren, texturen en patronen om uit te kiezen. Fineer is te onderscheiden in diverse kwaliteitsnormen:
  • A (de beste kwaliteit)
  • B (vrijwel foutvrij en ongevoegd)
  • BB (geschikt voor schilderwerk)
  • CP (geschikt voor enkel constructieve doeleinden)
  • C (niet geschikt voor afwerking met een verf, wel geschikt als constructieplaat)

Veelgestelde vragen

1. Is plaatmateriaal geschikt voor buitengebruik?

Ja, sommige soorten plaatmateriaal, zoals multiplex en betonplex, zijn geschikt voor buitengebruik, mits ze goed zijn behandeld en beschermd tegen vocht en weersinvloeden.

2. Kan ik plaatmateriaal zelf bewerken?

Ja, de meeste plaatmaterialen kunnen gemakkelijk worden bewerkt met standaard gereedschap zoals zagen, boren en schuren.

3. Is plaatmateriaal milieuvriendelijk?

Dit varieert per soort plaatmateriaal. Sommige materialen, zoals MDF, kunnen formaldehyde bevatten, een potentieel schadelijke stof. Het is belangrijk om te kiezen voor materialen met een duurzaam keurmerk en om te letten op de milieuvriendelijkheid van de productieprocessen.

4. Hoe kan ik plaatmateriaal het beste afwerken?

Plaatmateriaal kan worden afgewerkt met verf, lak, beits, of een andere afwerkingsmethode, afhankelijk van de gewenste uitstraling en bescherming.

5. Wat is het verschil tussen multiplex en MDF?

Multiplex bestaat uit meerdere lagen houtfineer, terwijl MDF gemaakt is van fijngemalen houtvezels. Multiplex is over het algemeen sterker en duurzamer dan MDF, maar MDF biedt een gladder oppervlak voor afwerkingen.

Plaatmateriaal bij Bouwcheap

Blader door ons uitgebreide assortiment aan plaatmateriaal en bestel eenvoudig de producten die jij nodig hebt. Naast plaatmateriaal hebben we ook een ruim assortiment aan isolatiemateriaal en schroeven. Heb je vragen of advies nodig? Neem dan contact met ons op via info@bouwcheap.nl of bel naar 085-2735426. Ons deskundige team staat klaar om je te helpen met al jouw vragen.


Getoonde prijzen zijn excl. 21% BTW